З 6-13 квітня 2019 року в Україні триває Тиждень громадського здоров’я

Здоров’я людини – це найцінніше, що є у неї. Ніщо не може зрівнятися з ним: ні багатство, ні положення в суспільстві, ні слава. Це справжня коштовність, подарована нам природою. Кожна людина зобов’язана берегти своє здоров’я змолоду, адже саме здорова людина формує сильну націю.

Всесвітній день здоров’я – одна з численних можливостей для поширення інформації про важливість забезпечення справедливого доступу до послуг охорони здоров’я не тільки в інтересах здоров’я окремих людей, а й в інтересах здоров’я національної економіки і суспільства в цілому.
Кожен рік у всьому світі святкують Всесвітній день здоров’я.
Щорічне проведення Дня здоров’я стало традицією з 1950 року. В цей день традиційно обговорюються найгостріші проблеми охорони здоров’я, що стоять сьогодні перед людством, проводяться заходи, які мотивують людей вести здоровий спосіб життя і приділяти більше уваги профілактиці захворювань.
У багатьох країнах світу (Німеччина, Франція, Нідерланди, Англія, Америка та ін.) влаштовуються справжні паради, маса тренінгів та заходів, що сприяють поширенню цієї ідеї та закликають громадян активно звертати свою увагу на висвітлені питання стосовно здорового способу життя.
У далекому 1948 році була заснована Всесвітня організація охорони здоров’я (World Health Organization, WHO). Це сталося 7 квітня. Тому в цей день відзначається Всесвітній день здоров’я.
За час, що минув з того історичного моменту, членами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) стали 194 держави світу.
Щороку Всесвітній день здоров’я присвячений якій-небудь темі, яка є найбільш злободенною: якому-небудь небезпечного захворювання, профілактики, правильному харчуванню або аспектів психічного здоров’я.
У 2015 році темою цього Дня була безпека харчових продуктів, яка вже давно стала глобальною проблемою.
Тема 2016 року – «Переможемо діабет!», а 2017-го — депресія.
Тема Всесвітнього дня здоров’я 2018 року – Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для всіх і всюди, а гасло – «Здоров’я для всіх».
До речі, на цей же місяць – квітень – припадають ще дві важливі дати, які мають безпосереднє відношення до охорони здоров’я. Ось вони:
 25 квітня – Всесвітній день боротьби з малярією
 Останній тиждень квітня – Всесвітній тиждень імунізації.
Всі три свята ВООЗ відносить до списку з восьми офіційних кампаній, присвячених охороні здоров’я світового співтовариства.
З 6-13 квітня 2019 року в Україні триває Тиждень громадського здоров’я, що відбудеться на виконання відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 № 210-р .
У закладах освіти відбуватимуться тематичні заходи з актуальних питань реалізації права людини та її обов’язків, що стосуються здоров’я (лекції, науково-практичні семінари, бесіди, зустрічі у форматі засідань за круглим столом, екскурсії, майстер-класи, конкурси, ігри, змагання тощо). Також буде організовано регіональні заходи з популяризації здорового способу життя – флешмоби, масові руханки, форуми тощо.
У наш час здоров’я – це фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Здоровий спосіб життя є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров’я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах; забезпечує високу працездатність, добре самопочуття, ефективну адаптацію до змін довкілля. Здоров’я – право кожної людини, у всіх повинна бути можливість отримувати необхідну інформацію і послуги.

Ми бажаємо всім нам – бути здоровими і життєрадісними!