Наказ ДОН від 16.08.2018 р. № 364

Про невідкладні заходи щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей у закладах освіти області

З метою збереження здоров’я дітей, запобігання поширенню інфекційних хвороб і отруєнь дітей неякісними харчовими продуктами у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної освіти, у 2018 – 2019 навчальному році,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити План заходів щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь у закладах дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти області, що додається.
2. Керівникам місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, закладів освіти, що фінансуються з обласного бюджету:
2.1. Розробити:
2.1.1.Відповідні Плани заходів щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь та забезпечити їх виконання.
2.2.2. Пам’ятку щодо профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь та доводити її до відома учасників освітнього процесу.
2.2. При виявленні випадків харчових отруєнь у закладах освіти області терміново інформувати Департамент освіти і науки облдержадміністрації.
3. КУ «Навчально-методичний центр якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладах області» (Прінько С.І.) тримати на постійному контролі виконання Плану заходів щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь у закладах освіти.

4. Наказ розмістити на інформаційних сайтах Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та КУ «Навчально-методичний центр якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладах області».
5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника директора Департаменту – начальника управління ресурсного забезпечення Періус Н.В.

 

Директор Департаменту             О.ПАЛІЙЧУК

 

Заходи щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій
та харчових отруєнь серед дітей у закладах освіти області

з/п

Зміст Виконавці
1. Забезпечити   дотримання нормативно-правових документів щодо  організації харчування та призначити відповідальних осіб за організацію харчування дітей. Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти
2. Забезпечити належний санітарно-технічний стан мереж водопостачання та каналізування закладів освіти, у т.ч. харчоблоків Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти
3. Забезпечити заклади освіти  достатньою кількістю гарячої та холодної  проточної води гарантованої якості, у т. ч. харчоблоки. Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти
4. Забезпечити харчоблоки закладів освіти холодильним та технологічним обладнанням  відповідно до вимог, вживати необхідних заходів щодо їх належного функціонування  впродовж оздоровчого періоду Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти
5. Дотримуватися термінів реалізації, відповідного температурного режиму, товарного сусідства харчових продуктів та сировини під час зберігання та транспортування Керівники закладів освіти
6. Здійснювати прийом харчових продуктів та продовольчої сировини лише за наявності документів, що підтверджують їх якість, згідно з Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» Керівники закладів освіти
7. Забезпечити повноцінне, безпечне і якісне харчування дітей та виконання натуральних норм харчування у закладах освіти відповідно до постанови Кабінету  Міністрів України від 22.11.04 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» Керівники місцевих  органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти
8. Розробляти та затверджувати перспективні меню для харчування дітей в закладах освіти відповідно до діючих санітарних норм та правил, погоджувати з регіональними управліннями Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Керівники закладів освіти
9. Не допускати використання у харчуванні дітей продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі смаку, консерванти, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з додаванням будь-якої іншої сировини Керівники закладів освіти
10. Забезпечити дотримання технології приготування їжі відповідно до затверджених рецептур та санітарно-протиепідемічних вимог Керівники закладів освіти
11. Забезпечити  ведення документації по здійсненню контролю за якістю та безпечністю харчування в закладах освіти та оздоровчих таборах Керівники закладів освіти
12. Забезпечити своєчасне проходження профмедоглядів працівників їдалень, а також осіб, зайнятих постачанням харчових продуктів Керівники закладів освіти
13. Забезпечити заклади освіти та оздоровчі табори  миючими та дезінфікуючими засобами, кухонним, столовим посудом, виробничим інвентарем, спецодягом відповідно до вимог Керівники місцевих  органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів

освіти

14. Забезпечити дієвий контроль за дотриманням санітарно-протиепідемічних вимог у закладах освіти Керівники закладів освіти

Читайте також у форматі docx: