Наказ ДОН від 16.08.2018 р. № 364
Про невідкладні заходи щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей у закладах освіти області
З метою збереження здоров’я дітей, запобігання поширенню інфекційних хвороб і отруєнь дітей неякісними харчовими продуктами у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної освіти, у 2018 – 2019 навчальному році,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити План заходів щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь у закладах дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти області, що додається.
2. Керівникам місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, закладів освіти, що фінансуються з обласного бюджету:
2.1. Розробити:
2.1.1.Відповідні Плани заходів щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь та забезпечити їх виконання.
2.2.2. Пам’ятку щодо профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь та доводити її до відома учасників освітнього процесу.
2.2. При виявленні випадків харчових отруєнь у закладах освіти області терміново інформувати Департамент освіти і науки облдержадміністрації.
3. КУ «Навчально-методичний центр якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладах області» (Прінько С.І.) тримати на постійному контролі виконання Плану заходів щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь у закладах освіти.
4. Наказ розмістити на інформаційних сайтах Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та КУ «Навчально-методичний центр якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладах області».
5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника директора Департаменту – начальника управління ресурсного забезпечення Періус Н.В.
Директор Департаменту О.ПАЛІЙЧУК
Заходи щодо запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій
та харчових отруєнь серед дітей у закладах освіти області
№
з/п |
Зміст | Виконавці |
1. | Забезпечити дотримання нормативно-правових документів щодо організації харчування та призначити відповідальних осіб за організацію харчування дітей. | Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти |
2. | Забезпечити належний санітарно-технічний стан мереж водопостачання та каналізування закладів освіти, у т.ч. харчоблоків | Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти |
3. | Забезпечити заклади освіти достатньою кількістю гарячої та холодної проточної води гарантованої якості, у т. ч. харчоблоки. | Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти |
4. | Забезпечити харчоблоки закладів освіти холодильним та технологічним обладнанням відповідно до вимог, вживати необхідних заходів щодо їх належного функціонування впродовж оздоровчого періоду | Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти |
5. | Дотримуватися термінів реалізації, відповідного температурного режиму, товарного сусідства харчових продуктів та сировини під час зберігання та транспортування | Керівники закладів освіти |
6. | Здійснювати прийом харчових продуктів та продовольчої сировини лише за наявності документів, що підтверджують їх якість, згідно з Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» | Керівники закладів освіти |
7. | Забезпечити повноцінне, безпечне і якісне харчування дітей та виконання натуральних норм харчування у закладах освіти відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.04 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» | Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів освіти |
8. | Розробляти та затверджувати перспективні меню для харчування дітей в закладах освіти відповідно до діючих санітарних норм та правил, погоджувати з регіональними управліннями Держпродспоживслужби в Чернівецькій області | Керівники закладів освіти |
9. | Не допускати використання у харчуванні дітей продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі смаку, консерванти, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з додаванням будь-якої іншої сировини | Керівники закладів освіти |
10. | Забезпечити дотримання технології приготування їжі відповідно до затверджених рецептур та санітарно-протиепідемічних вимог | Керівники закладів освіти |
11. | Забезпечити ведення документації по здійсненню контролю за якістю та безпечністю харчування в закладах освіти та оздоровчих таборах | Керівники закладів освіти |
12. | Забезпечити своєчасне проходження профмедоглядів працівників їдалень, а також осіб, зайнятих постачанням харчових продуктів | Керівники закладів освіти |
13. | Забезпечити заклади освіти та оздоровчі табори миючими та дезінфікуючими засобами, кухонним, столовим посудом, виробничим інвентарем, спецодягом відповідно до вимог | Керівники місцевих органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, ОТГ, закладів
освіти |
14. | Забезпечити дієвий контроль за дотриманням санітарно-протиепідемічних вимог у закладах освіти | Керівники закладів освіти |
Читайте також у форматі docx: