Реформа, що закладає фундамент здоров’я української нації
Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.
Оновлено нормативно базу:
Розпорядженням КМУ від 27.10.2023 № 990-р затверджено Стратегію .реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023 – 2024 роках
Внесено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305, якими затверджено три технологічні моделі харчування.
25 березня 2024 року прийнято кодекс усталеної практики 4:2024 “Настанова з проєктування при будівництві приміщень харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку відповідно до моделей організації харчування”
15 березня 2024 року Національна агенція кваліфікацій внесла в Реєстр кваліфікацій професійний стандарт «Кухар закладу освіти».
Розпорядженням ОДА(ОВА) від 15.03.2024 № 211-р затверджено Стратегію .реформування системи шкільного харчування у Чернівецькій області на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2024 – 2025 роках
Внесено зміни до Комплексної програми розвитку освітньої галузі на 2024–2025 роки, що затверджена розпорядженням обласної державної адміністрації (обласної військової адміністрації) від 13.12.2023 № 1281-р», де наявний розділ «Реалізація заходів реформування харчування у закладах освіти області» – розпорядження ОДА(ОВА) від 29.02.2024 №174-р
Видано наказ Департаменту ОДА (ОВА) від 22.03.204 №98 «Про вжиття заходів щодо виконання Стратегії реформування системи шкільного харчування у Чернівецькій області на період до 2027 року
30.04.2024 під гаслом «Реформа системи шкільного харчування: передумови, актуальність, необхідність змін та кінцева мета» проведено спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецької області семінар-нараду в режимі онлайн-конференції (ZOOM) з керівниками органів управління освітою, закладів загальної середньої освіти області та відповідальними працівниками за організацію харчування.
Акцентовано увагу на дотриманні порядку організації харчування у закладах загальної середньої освіти та на особливості спрямування субвенції на модернізацію їдалень і харчоблоків ЗЗСО у 2024 році.
Розглянуто:
– досвід підходів до організації харчування дітей у країнах Європи: Фінляндії, Швейцарії, Іспанії.
– Що таке НАССР та як його правильно читати? Коли і хто має впровадити процедури, засновані на принципах НАССР (системи управління безпечністю харчових продуктів та контролю у критичних контрольних точках)? Чому гігієнічні вимоги є настільки важливими?
– основні принципи складення примірного чотиритижневого сезонного меню та дотримання норм харчування дітей у закладах загальної середньої освіти.
Матеріали семінар-наради додаються.
Матеріали додаються: матеріали