Обговорено та визначено пріоритетні питання створення системи здорового харчування в закладах освіти Чернівецької області

«Доступне, здорове та збалансоване харчування у закладах освіти має бути забезпечене для кожної дитини – як у великому місті, так і в маленькому селі» – такий посил 16.06.2021 мала спільна вебінар-нарада Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Центру якості освіти та Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з керівниками місцевих органів управління освітою, відповідальними працівниками за організацію харчування в територіальних громадах та керівниками територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області.
Директор Центру якості освіти Світлана Прінько наголосила на правових змінах, що відбулися у реформі системи шкільного харчування: затверджено
оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти; нові Норми та Порядок організації харчування учнів; нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти; розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти; підготовлено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Акцентувала увагу на взаєморозумінні і співпраці з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування, на альтернативних способах організації шкільного харчування та актуальності завдання інформування батьків, дітей і викладачів про основи здорового та збалансованого харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок. Також зауважила, що кошти субвенції «Спроможна школа для кращих результатів» у 2021 році передбачено і на харчоблоки.
Під час виступу Чернявський В’ячеслав – начальника відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів – акцентував увагу на змінах до норм та Порядку організації харчування дітей у закладах освіти, наголосив на типових проблемах і викликах, виявлених у закладах освіти за результатами перевірок ДПСС у сферах санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів та на низку новацій, спрямованих на забезпечення здорового харчування дітей. З-поміж цих новацій: дозвіл організовувати кейтеринг, який має відповідати вимогам безпечності харчових продуктів за системою НАССР; особливу увагу приділено контролю за вживанням цукру та солі; детально розписано вимоги щодо організації харчування та до самих харчових продуктів, на основі яких має формуватись меню; визначено вимоги до організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин.
Основні вимоги щодо безпечних харчових продуктів в закладах освіти розкрила Тетяна Стефаник – начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, а саме: як впровадити НАССР у їдальнях закладів освіти, що є упереджувальною, і дозволяє виявити невідповідності ще на етапі виробництва шляхом аналізування та правильної організації технологічних процесів, а не на етапі контролю готової продукції, що зменшує втрати від випуску небезпечної продукції і ризик її надходження до споживача; про спрощений підхід, що ґрунтується на оцінці ризику, про важливі документи, якими треба обов’язково керуватися під час організації безпечного та якісного харчування, та висвітлила питання проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин.
Петро Балацький – провідний фахівець Центру якості освіти презентував нове повноцінне 4-тижневе меню, що підготовлене робочою групою на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України, Міносвіти, Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету та зовнішніми експертами.
Нові норми вступають в силу з 1 вересня наступного навчального року. Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти.
Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.
Меню включає традиційні українські страви: банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо; популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші; безглютенові позиції, наприклад, банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці; обмеження, солі, цукру, жирів рослинного та тваринного походження, виключення перероблених, консервованих продуктів тощо.
Зменшено поживання хліба та врегульована калорійність страв; різноманітний вибір каш. Крім рисової, гречаної та вівсяної до меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус; збільшена кількість фруктів та м’яса у раціоні; п’ятиразове харчування: сніданок, обід, вечеря, другий сніданок та підвечірок.
Нове шкільне меню включає в себе покрокові рецепти приготування і технічні карти. Рецептурний збірник включає в себе: меню для одноразового харчування на осінній та зимовий період, меню обідів для осіннього та зимового періоду; семиденне меню для 5-ти разового харчування на зимовий період від 1 до 4 тижнів.

 

Матеріали додаються: матеріали