Санітарний регламент для шкіл: на що директору звернути увагу
Розпочато цикл онлайн-нарад з директорами закладів загальної середньої освіти щодо дотримання вимог Санітарного регламенту, що почав діяти в закладах загальної середньої освіти з 1 січня 2021 року, організованих Департаментом освіти і науки облдержадміністрації спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.
26.01.2021 проведено онлайн – наради для директорів закладів загальної середньої освіти Вижницького та Дністровського районів, 27.012021 – для Чернівецького району.
Директор комунальної установи «Навчально-методичний центр якості освіти та координації господарської діяльності навчальних закладів області» Світлана Прінько акцентувала увагу на роз’яснені вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти стосовно облаштування території, роботи з технічними засобами навчання, організації освітнього процесу, облаштування навчальних класів, приміщень допоміжного та підсобного призначення, обладнання санітарних вузлів, доступності до закладів освіти, щодо норм повітряно-теплового режиму у школах, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій, вимог до будівель та приміщень (ДБН В.2.2-3:2018), забезпечення заходів протипожежної безпеки та медичного обслуговування в закладах освіти.
В’ячеслав Чернявський, начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецької області, висвітлив особливості організації харчування у закладах загальної середньої освіти області відповідно до вимог Санітарного регламенту та нормативних актів. Зазначив, що розширилися вимоги з організації харчування, зокрема: доповнено перелік продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах, визначаються основні групи продуктів, які обов’язково мають бути в раціоні дитини, та вимоги до цих продуктів. «Приміром, принаймні раз на тиждень для учнів має готуватися риба. А фрукти та ягоди подаються без додавання цукрів та підсолоджувачів» – зазначив В’ячеслав Чернявський.
Тетяна Стефаник, начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецької області, презентувала систему НАССР – обов’язковий перехід усіх операторів ринку харчових продуктів (у тому числі закладів освіти) на систему управління безпечністю харчових продуктів, головним завданням якої є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. «Безпечність харчових продуктів – це забезпечення того, що продукт не зашкодить дітям, якщо він виготовлений і спожитий відповідно до призначення. НАССР у закладах освіти – важливий інструмент для контролю безпеки харчування, і адміністрація закладів зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках» – наголосила Тетяна Стефаник.
Матеріали наради додаються: https://1drv.ms/u/s!AhnkZPpxFVJPi5QeXZSeKqP2Yv9EoA?e=CNbXJO